První střípky z Podbeskydské florbalové ligy 2014/2015

30.10.2014 13:33

Čas utíká jako voda a za dveřmi čeká již osmí ročník Podbeskydské florbalové ligy odehrávající se ve Frýdlantu nad Ostravicí. Tým Florbal Sokol Petřvald se zde vydá již pátý rok po sobě a bude moci navázat na předchozí vzestupnou tendenci výkonů. Pojďme si tedy připomenout, čeho jsme byli svědky v minulosti, jaké změny přinese nový ročník a kteří soupeři nás čekají.

Ozvěny minulosti

Historie FSP v Podbeskydské lize začala v roce 2010. V té době se přihlásilo 9 celků a všichni hráli se všemi dvakrát. Petřvald nedokázal prorazit a musel se spokojit s posledním místem. O rok později se liga rozrostla na 14 týmů a Petřvaldu se začalo aspoň trochu dařit. Získali jsme první body, a i když jsme nakonec bojovali na konci tabulky, dokázali jsme uhájit čestné 13. místo.
 
Následoval ročník změn v kádru i v přístupu. Příprava na PFL byla nadmíru povedená, když jsme pětkrát po sobě porazili Stonavu v přátelských utkáních a do ligy jsme tedy nastupovali sebevědomě. V sezóně 12/13 jsme mohli sledovat souboje 12 týmů. Petřvaldští hráči měli nakročeno k životnímu úspěchu, kdy před posledním turnajem byli druzí v nižší skupině a mohli dosáhnout na celkové 7. místo. Jenže výsledky soubojů ostatních týmů ovlivnily bodování natolik, že jsme skončili na místě 11.
 
Zatím poslední ročník lze považovat za nejúspěšnější. Tým z Petřvaldu dokázal, že umí vítězit a to i zásluhou souhry s mladými hráči. Zajímavou ironii přináší fakt, že jsme dokázali porážet favority soutěže, ale s papírově stejně silnými nebo slabšími soupeři jsme měli velké problémy.  I přesto jsme dokázali z dvanácti přihlášených týmů urvat 9. místo.
 

Staronové věci

Letošní ročník bude určitě v mnoha věcech jiný. Předně jde o počet týmů. Do PFL se totiž přihlásilo 10 celků a zatím není jasné, jaký systém zápasů pořadatelé zvolí. Buď budou hrát všichni se všemi jako v prvních letech, nebo se soutěž rozdělí na dvě skupiny, což se osvědčilo v posledních třech ročnících. Rozhodnutí se dozvíme v následujících týdnech. Jisté je, že nás čekají staří známí soupeři.
 

Co lze očekávat od soupeřů

Domácí TJ Sokol Frýdlant nad Ostravicí již tradičně nasadí dva týmy. Hráči jsou většinou velice sehraní a navíc mají zkušenosti z okolních týmů, které hrají mnoho významných soutěží. S Frýdlantem jsme se utkali osmkrát a porazili ho jen jednou, takže máme co dohánět.
 
Druhým pořadatelem je FBC Sokol Frenštát pod Radhoštěm. Oproti loňsku bude mít v soutěži jen jeden tým. Podle dostupných informací zde budou hrát hlavně ti, kteří nebudou mít více prostoru v juniorské lize, kde se Frenštátu poměrně daří. Z toho pohledu rozhodně nelze předem odhadnout kvality tohoto celku. FSP se s tímto soupeřem utkalo pouze čtyřikrát a má na kontě jednu výhru.
 
Do PFL se opět přihlásili i borci z Hrabové, kteří vždy hráli rychlý a nebezpečný florbal. FSP s nimi dokázalo z osmi zápasů uhrát jen jednu remízu.
 
Favoritem soutěže bude ASPV Palkovice Rover´s, který drtí všechny své soupeře od začátku působení v PFL. Podle statistik tento tým ještě nikdy neprohrál. S Petřvaldem se zatím na palubovce potkal dvakrát a oba zápasy jasně dominoval.
 
V seznamu týmu je i TJ Sokol Polanka nad Odrou. Celek je poměrně na podobné úrovni jako FSP a odpovídá tomu i historie vzájemných utkání. Na jednom hřišti v rámci PFL jsme spolu byli šestkrát a Petřvald čtyřikrát vyhrál.
 
I tým hrající za TJ Sokol Stará Bělá patři ke stálým a hratelným soupeřům. I když jsme se utkali jen čtyřikrát, výsledné skóre je nerozhodně 2:2 na výhry.
 
Velké pozdvižení na hřišti i mimo něj vždy vzbuzuje tým SK Partyzáni Morávka. Hráči jsou rychlý, agresivní a útoční. Každý zápas má velký náboj a je divácky atraktivní. I s tímto soupeřem se nám zatím nedařilo a na kontě tak máme šest proher.
 
Posledním, ale rozhodně ne nejhorším celkem, je Elite Zábřeh. Jedná se o nejmladší celek soutěže, s kterým jsme se utkali pouze dvakrát. I když šlo o poměrně vypjaté zápasy, dokázalo FSP urvat jednu výhru a v druhém prohrát o pouhou jednu branku.