Shrnutí HFL 2015

06.10.2015 11:44
V několika předchozích článcích jsme naše čtenáře informovali o povedených turnajích Hornické florbalové ligy 2015, která se uskutečnila ve Stonavě. Soutěže se účastnilo šest celků z okolí, mezi kterými nechyběl ani petřvaldský florbalový tým. Celkem nás čekalo 10 náročných utkání rozdělených na pět turnajových dní. Z všech jsme přivezli alespoň bod a i díky konstantnímu výkonu jsme se dokázali probojovat na stupně vítězů. Bronzová příčka zaslouženě patří celému týmu, který se do Stonavy vydával v různých obměnách.

Po dvou prvních ročnících HFL, kdy jsme se bohužel pohybovali vespod tabulky, je třetí místo obrovským zadostiučiněním. A protože jde o historický úspěch FSP, projdeme si společně, jaká k němu vedla cesta.

První kolo se uskutečnilo 17. května. FS Petřvald se nejprve utkalo s týmem Z.F.K. Petrovice, kterým byl považován od začátku za favorita. První poločas však naznačoval, že výsledek nemusí být tak jednoznačný a Petřvald vybojoval stav 3:3. Jenže v druhé půlce se vše změnilo a míček skončil čtyřikrát v naší síti. Museli jsme se tedy smířit s konečným stavem 3:7. V druhém zápase nás čekala domácí Stonava. Tento zápas byl mnohem jednoznačnější, ale pro nás z té šťastnější strany. Soupeře jsme udolali a zaslouženě vyhráli 11:1.

O několik týdnu později, konkrétně 31. května, jsme se utkali se Slovanem Havířov. Velmi dobře hrající celek nás v první polovině zaskočil a vedl o dvě branky. FSP se však pokusilo o obrat a dokonce srovnalo. Bohužel poslední branka padla z hokejky Havířova a přišly jsme o další body. Konečný stav byl 2:3. I proto jsme do druhého zápasu nastoupili s mnohem větší snahou. Soupeřem nám byla Bazinga Ostrava, která má zkušenosti z nižších soutěží oficiální florbalové ligy. Pro tento celek byl zápas velmi důležitý, protože zatím nezískal jediný bod. Možná i díky tomu se stav v poločase ustálil na hodnotě 2:3, což pro nás nebylo moc povzbudivé. Naštěstí jsme se hned po přestávce vzchopili a dokázal zápas otočit na 5:4.

Poslední červnová neděle, která připadla na 28. den měsíce, nám nejprve naplánovala odvetné utkání s Bazingou. To probíhalo naprosto odlišně. Po poločase totiž FSP vedlo 3:0 a vypadalo to na jasné body. Jenže naprostá nezodpovědnost v obraně a několik vyloučení nás dostalo na kolena a museli jsme se spokojit s výsledkem 3:3. Se štěstím jsme uhráli bod a bylo třeba přidat další. Přesně v tomto duchu jsme nastoupili proti Orlovským ležákům. Zápas byl vyrovnaný téměř po celou dobu, protože oba celky velmi tvrdě bránily. Naštěstí se nám podařilo pět minut před koncem vstřelit vítěznou branku a uhrát skóre 3:2.

Po více než měsíční pauze se čtvrtý turnaj konal 2. srpna. Mohli jsme ukázat Slovanu Havířov, že vyrovnanost z prvního zápasu nebyla náhodná, jenže zkušenosti soupeře jsou diametrálně odlišné. FSP drželo krok prakticky celou první půlku, která skončila 2:2, ale od třiadvacáté minuty se nad námi stáhly mraky. Čtyři slepené góly nás potopily a zápas tak skončil 3:7. V dalším odvetném utkání, tentokráte proti Stonavě se udělovalo více trestů než branek. Hodně vyhrocený souboj však přinesl body pro nás, když jsme udrželi křehké vítězství 4:3.

Poslední turnaj a závěr celé sezóny připadl na 16. srpna. Pro náš tým to byla velmi náročná neděle, protože jsme věděli, že máme šanci na bronz nebo dokonce stříbro. Náš poslední zápas totiž uzavíral celou soutěž, ale vezměme to pěkně popořadě. Prvními soupeři byli Orlovští ležáci. Tento tým nás mohl předběhnout v tabulce a bylo vidět, že se o to bude pokoušet. Zápas byl po celou dobu velmi vyrovnaný a odpovídalo tomu i konečné skóre 2:2. Když jsme nastupovali proti Z.F.K. Petrovice, měli jsme jisté třetí místo a dokonce šanci na stříbro. Jenže nervozita v našich řadách byla moc velká. Zápas přinesl mnoho pěkných okamžiků na obou stranách, ale také zasloužené vítězství pro Petrovice. Utkání pro nás skončilo nelichotivě 5:9.

Dodejme, že konečné první místo oponoval Slovan Havířov s 19 body, druhé byly Z.F.K. Petrovice s 13 body, Florbal Sokol Petřvald se mohl radovat z bronzové příčky za 10 bodů, čtvrtou příčku s 8 body si zajistili Orlovští ležáci, domácí Stonava skončila těsně pátá se 7 a smolnou soutěž prožila Bazinga Ostrava, která vybojovala pouhé 3 body.

Z výsledků je patrné, že se liga stal velmi zajímavou soutěží a náš tým se v ní vůbec neztratil. Sluší se zmínit všechny hráče, kteří hrdě bojovali za náš tým. Byli jimi Jan Lukáš, Daniel Jirušek, Tomáš Ptáček, Filip Botur, Filip Kryštof, Jan Wojnar, Tomáš Tomešek, Petr Lehner, Radim Kokošínský, Filip Kloza, Jan Maršálek, Přemysl Helešic, Vojtěch Mžyk, Filip Kopel, Marek Miškay, Petr Puszkiewicz, Ondřej Fiam. Filip Kloza se v konečném bodování umístil na třetím místě mezi brankáři a Filip Botur dokonce vyhrál žebříček kanadského bodování celé soutěže.