Splněný cíl na prvním turnaji HFL 2014

06.05.2014 12:03
V neděli 4. května byl odstartován druhý ročník Hornické florbalové ligy a stejně jako loni jsme u toho nemohli chybět. Sezóna bude obsahovat pět turnajů, na kterých odehraje každý tým po dvou zápasech. Jak už mnozí vědí, právě v neděli jsme se postavili proti dvěma papírově silným soupeřům a můžeme konstatovat, že náš úspěch byl padesátiprocentní. 2 povinné body za výhru jsme domů dovezli a můžeme být rádi i za výkon v druhém utkání.
Do Stonavy jsme po lehké změně v sestavě odcestovali v následujícím složení:
 
B: Dominik Jakš, Filip Kloza; O: Jan Lukáš, Ivo Franěc – Tomáš Ptáček, Ondřej Fiam; Ú: Radim Kokošínský, Tomáš Tomešek, Rostislav Kapusta – Daniel Jirušek, Martin Polák, Petr Lehner.

 

Bazinga Ostrava – Florbal Sokol Petřvald 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

11. Polák (Lehner), 18. Fiam (Ptáček), 26. Bazinga, 28. Polák (Jirušek)

Lehce netypicky jsme začali hrát před třináctou hodinou místního času, ale celý tým byl v dobré náladě. Povinný pokřik, který jsme narychlo naučili nováčky, přehlušil soupeřovy snahy a naplno jsme tak mohli vlétnout do zápasu. Bazinga měla za sebou potupnou prohru s domácí Stonavou a ještě hodinu čekání u pivního stolu. To nám hrálo do karet, jenže zabetonovaná obrana tvořená všemi pěti soupeři nešla prorazit. Naopak my jsme museli udusávat pokusy o brejky, které však v nejhorším zachraňoval rbankář Dominik Jakš. Tvrdé snahy Bazingy vyústily v naši přesilovou hru, kterou po několika pokusech využil doklepnutím míčku do branky Martin Polák a o asistenci se postral Petr Lehner. Gól měl navíc lahodnější příchuť díky tomu, že byl vstřelen těsně před koncem třetiny.

Po rychlé pauze začalo přituhovat. Ostravský tým rozhodně nechtěl zápas vzdávat a tlačil, napadal a neustále dotíral na našeho brankáře. O to pozitivnější byla chvíle, kdy se z úniku prosadili obránci FSP a překonali soupeřova brankáře. O nahrávku se postaral Tomáš Ptáček a míček vsítil Ondřej Fiam. S pocitem, že máme další zářez, jsme dohráli i druhou část relativně v klidu.

Jenže soupeř šetřil síly na poslední ofenzívu. Pár minut po zahájení závěrečné třetiny se podařilo týmu Bazinga překonat naši obranu i brankáře a začalo se schylovat k nepříjemným situacím. Jenže o takové věci nestál nikdo z nás, a proto se do protiútoku obul Daniel Jirušek. Jeho silná střela sice minula branku, ale odražený míček doputoval na hokejku Poláka a ten nekompromisně zakončil. Ostravský tým dále tvrdě dorážel a začal využívat i nedovolené zákroky, což nám naštěstí pomohlo. Oba celky měly mnoho šancí a konec zápasu dokonce ozvláštnila hra bez brankáře v době, kdy měla být Bazinga ve čtyřech. O třešničku se mohl postarat Radim Kokošínský, když nahodil na prázdnou branku míček. Jenže ten se odrazil od břevna. Radost z výhry nám to však nezkazilo.

 

Florbal Sokol Petřvald - Orlovští ležáci 3:5 (0:0, 1:1, 2:4)
 

15. Jirušek (Fiam), 18. Orlová, 30. Jirušek (Lukáš), 31. Orlová, 33. Orlová, 33. Orlová, 35. Fiam (Jirušek), 36. Orlová
 

Do druhého utkání, které se konalo bez delší pauzy, jsme nastupovali s trochu větším respektem. V bráně se objevil Filip Kloza a nutno podotknout, že byl jeho výkon výborný, jenže soupeř v závěrečné fázi dokázal využít nemalé chyby celého týmu. První třetina se však nesla v duchu oťukávání a tvrdé obrany na obou stranách. Orlovští hráči ukázali, že mají hodně zkušeností, a na náš, dá se říct, nově poskládaný tým si dovolovali hodně. Na druhou stranu FSP prokázalo houževnatost a do pauzy udrželo čisté konto.

O první změnu se postaral Daniel Jirušek, který v obou zápasech předváděl krásné střely. V danou chvíli využil nahrávku Ondřeje Fiama. Naše vedení mělo relativně krátké trvání, neboť se Orlová nechtěla nechat zahanbit. Dále byl k vidění tvrdý souboj o každý metr hřiště, který místy překračoval povolené hranice a měl za následek naštěstí jen zlomení hole.

Třetí dějství začínalo s remízou a po pár minutách to dokonce vypadalo na další úspěch FSP. O druhý gól se totiž postaral Jirušek, tentokrát díky přihrávce Jana Lukši. Jenže nemalou chvíli potom Orlová kontrovala a třemi brankami stav otočila.  Náš kapitán zahlásil time-out a bylo třeba vymyslet nějakou strategii. Rozhodli jsme se pro hru bez brankáře v tu správnou chvíli. Tvrdý tlak nakonec přinesl své ovoce a Fiam zakončil do branky po nahrávce Jiruška. To zbývala poslední minuta do konce a rozdíl byl v jedné brance. Jenže další pokračování hry bez brankáře a velká chyba obrany, která ztratila míček, měli za následek ukončení všech nadějí.

 

Vzhledem k tomu, že domácí Stonava vyhrála oba zápasy, Bazinga a Vratimov naopak vše prohráli a Slovan Havířov s Orlovou si připsali výhru a remízu, držíme se dvěma body průběžné 4. místo. Pohled na tabulku pak ukazuje, že máme vyrovnaný útok i obranu, ale pro příště máme na čem pracovat.
Další utkání nás čekají 18. května v 9 ráno, kdy se střetneme se Stonavou a Slovanem Havířov, kteří budou ještě větším oříškem.

Pořadí

Tým

Zápasy

Vítězství

Remízy

Prohry

Branky

Rozdíl

Body

1.

Florbal Stonava

2

2

0

0

19:2

+17

4

2.

Slovan Havířov

2

1

1

0

11:6

+5

3

3.

Orlovští ležáci

2

1

1

0

7:5

+2

3

4.

Sokol Petřvald

2

1

0

1

6:6

0

2

5.

Bazinga Ostrava

2

0

0

2

3:8

-5

0

6.

Vratimovská vemena

2

0

0

2

4:23

-19

0